Brīdinājums! Sargieties no krāpšanas shēmas!

By | 2020-07-09T10:20:27+00:00 2020/07/09|Noderīgi|
Steami kinkekaarte kasutatakse laialt levinud petuskeemis

Foto: Adobe Stock

Krāpšana gadiem ilgi izplatīta ārzemēs, cenšoties no cilvēkiem izkrāpt iTunes kartes simtiem eiro vērtībā. Līdz šim problēma bija skārusi tikai mūsu ārvalstu klientus, bet tagad pirmās sūdzības iesnieguši arī Latvijas klienti, kurus ir mēģināts iesaistīt šajā krāpniecībā.

Kā šī shēma darbojas?

Krāpnieki no ārzemēm ar personu sazinās pa e-pastu, tālruni vai sociālajiem saziņas līdzekļiem. Vēlāk attiecībā uz potenciālo krāpšanas upuri tiek pielietots samērā plašs scenāriju klāsts – tiek lūgti ziedojumi, draudēts ar fiktīviem naudas sodiem, piedāvātas investīciju iespējas, prasīti uzturlīdzekļi utt. Pēc mūsu pieredzes krāpnieki līdz šim nākuši no Anglijas, Turcijas un Nigērijas, taču noteikti ir vērts būt uzmanīgiem arī citos līdzīgos gadījumos.

Atšķirībā no ierastās naudas izkrāpšanas šajā gadījumā norēķināšanās nolūkiem tiek lūgts izmantot lielas vērtības dāvanu kartes aktivizācijas kodu, piemēram, Steam, iTunes vai Google Play karti 50 vai 100 eiro vērtībā.

Kāpēc tieši dāvanu kartes, nevis vienkārši naudu?

Tam ir divi iemesli. Pirmkārt, ja persona veic klasisku bankas pārskaitījumu, būtu diezgan viegli izsekot krāpniekam un viņu identificēt. Taču, saņemot dāvanu kartes pa e-pastu, ļoti viegli var sevi uzdot par kādu citu personu.

Otrkārt, par dāvanu kartēm pēc tam nav iespējams pieprasīt atmaksu no bankas, jo nauda netiek pārskaitīta uz krāpnieka kontu, bet gan e-veikalam. Lai labāk izprastu situāciju, salīdzināsim to ar darījumu parastā veikalā – ja veikalā esat iegādājies, piemēram, tālruņa aparātu un kādam to vēlāk pārdevis, bet šī persona jums par to nesamaksā, jūs nevarēsiet pēc tam saņemt naudas atmaksu par tālruni no veikala.

Dāvanu kartes krāpnieki pārdod forumos, sociālajos medijos vai kādā no tirdzniecības portāliem. Tā kā pārdošanas cena parasti ir daudz zemāka par patieso vērtību, produkti tiek notirgoti ļoti ātri un kodi tiek izmantoti, pirms upuris atrod krāpnieku.

Kā atpazīt krāpšanu?

Pēc mūsu pieredzes krāpšanas upuri gandrīz vienmēr ir cilvēki, kuri nezina, kas patiesībā ir iepriekšminētās dāvanu kartes. Viņiem tiek piedāvāti piemēroti e-veikali un produkti, pašiem paliekot gaidīt savas kartes. Steam, iTunes un Google Play kartes ir pieejamas tikai šo karšu attiecīgajā vidē un ar tām var iegādāties spēles, lietotnes, mūziku u.tml. Tās nevar izmantot, lai apmaksātu citus pakalpojumus.

Lai vienkāršāk izprastu situāciju, kā piemēru minēsim visiem labi zināmo produktu – sarunu priekšapmaksas karti. Tās vienīgais mērķis ir papildināt tālruņa kredītu. Ja jums tiek lūgts izmantot dāvanu karti, lai apmaksātu kādu pakalpojumu, vai, jūsuprāt, būtu loģiski to darīt pat tad, ja maksāšanai būtu jāizmanto priekšapmaksas kartes? Vai jūs veiktu parāda atmaksu vai ziedojumus un ieguldījumus, izmantojot priekšapmaksas kartes?

  • Esiet īpaši skeptiski attiecībā uz kontaktiem no ārzemēm, kas mēģina piespiest jūs kaut ko iegādāties. Atcerieties, ka ir grūti atrast pārliecinošākus cilvēkus par krāpniekiem, jo viņu darbība tiešā veidā ir saistīta ar citu cilvēku pārliecināšanu. Drīzāk jau no paša sākuma bloķējiet kontaktu un neļaujiet sevi iesaistīt šajā afērā.
  • Nekad nenosauciet svešiniekam unikālo dāvanu kartes aktivizācijas kodu.
  • Nepērciet nepazīstamus produktus – ja nezināt, kādiem nolūkiem produkts tiek izmantots, drīzāk atsakieties to pirkt vai vērsieties pēc padoma veikalā.
  • Ja rodas šaubas, jautājiet! Ja jums radušās aizdomas par to, ka tiekat iesaistīts kādā shēmā, sazinieties ar mums un jautājiet. Mēs šajā jomā darbojamies vairāk nekā 10 gadus, tādēļ protam sniegt padomu. Labāk jau sākumā uzdot jautājumus nekā vēlāk palikt bez naudas.

Informējiet arī savus tuviniekus (vecāka gadagājuma cilvēkus) par šo shēmu. Vairumā gadījumu viņi nav lietas kursā par šo dāvanu karšu eksistenci, tādējādi vieglāk ļaujas un notic krāpnieka stāstītajam.