Svarīgi vecākiem: kā padarīt videospēles bērniem pēc iespējas drošākas?

By | 2022-03-30T14:21:14+00:00 2022/03/30|Konsoles, Noderīgi, PC, PlayStation|

Attīstoties tehnoloģijām, piekļuvei internetam un pieaugot spēļu popularitātei, interesi par videospēlēm izrāda aizvien jaunāki bērni. No paša sākuma tas var vecākus nobiedēt. Ir dzirdētas runas par interneta spēlēs izkliegtiem lamuvārdiem un apšaubāmu spēļu ražotāju biznesa praksi, kas ļauj spēlēs bērniem tērēt lielas naudas summas, pašiem to neapzinoties.

Tomēr no šīm un citām problēmām var diezgan viegli izvairīties. Vecākiem ir jāpieliek nedaudz pūļu, lai iepazītos ar videospēļu pasauli. Tādā veidā jau pašā sākumā ir iespējams iemācīties atklāt dažādus potenciālo briesmu avotus un izvairīties no tiem.

Aplūkosim trīs ar videospēlēm saistītas tēmas, kas vecāku vidū rada visvairāk jautājumu un neskaidrību. Mēs ceram, ka zemāk esošā informācija palīdzēs mazināt vecāku bažas par videospēlēm un pierādīs, ka bērnu vēlme spēlēt videospēles ne vienmēr ir jāierobežo ar bargiem aizliegumiem un pavēlēm.

Ir iespējams spēlēt droši

Internetā pieejamā informācija var radīt iespaidu, ka online spēļu pasaule pieder tikai pusaudžiem, kas lieto lamuvārdus, un pieaugušajiem ar ļauniem nolūkiem. Ir pilnīgi saprotams, ka šādā situācijā vecāki var neatbalstīt bērna vēlmi spēlēt spēles ar draugiem internetā. Neskatoties uz to, pirms aizliegt interneta spēles, ir vērts atzīmēt, ka visās spēļu platformās ir iebūvētas funkcijas, kas ļauj vecākiem kontrolēt, ko un kā bērns spēlē un ar ko komunicē.

Vecāki bieži vien neapzinās, kā un cik lielā mērā viņi spēj sekot līdzi savu bērnu spēlēšanas paradumiem. Ja vēlies pasargāt bērnu no diezgan izplatītas toksiskās attieksmes interneta spēlēs, pastāv iespēja ierobežot, ar ko bērns var sazināties spēļu laikā. Piemēram, var iestatīt, ka bērns var sazināties tikai ar Xbox, PlayStation, Nintendo Switch vai Steam draugu sarakstā esošajiem dalībniekiem. Tāpat ir iespējams iestatīt taimerus, lai ierobežotu spēles laiku, atļaut vai aizliegt ziņojumu apmaiņu ar citiem spēlētājiem un saņemt regulāras atskaites par to, ko bērns dara, izmantojot spēles ierīci.

Kā jau tika minēts, šādi pasākumi, kuru mērķis ir nodrošināt bērnu drošību, ir pieejami ikvienā spēļu platformā. Xbox lietotāji var iegūt noderīgu informāciju par šo tēmu šeit, PlayStation īpašnieki šeit, Nintendo Switch lietotāji šeit un Steam lietotāji datorā šeit.

Izmaksu kontrole

Vecākus biedē stāsti par to, ka bērni videospēlēs iztērē tūkstošiem eiro, to pat neapzinoties. Par laimi, šādi neveiksmīgi gadījumi nav izplatīti, un tie ir viegli novēršami, zinot dažus knifiņus.

Visās spēļu platformās ir iespējams iestatīt, kurš, kā un kādiem mērķiem naudu var tērēt. Ja nevēlies, lai bērns tērētu lielas naudas summas PlayStation interneta veikalā apzināti vai netīšām, tad, mainot iestatījumus lietotāja kontā, šādas iespējas ir iespējams novērst. Apskati informāciju iepriekšējās sadaļas pēdējā rindkopā redzamajā saitē, lai gūtu sapratni par to, kā, spēlējot dažādās konsolēs un datorā, ierobežot izdevumus.

Ironiski, bet bieži vien tieši bezmaksas spēles, piemēram, “Fortnite” un “Roblox”, ir lielo rēķinu cēlonis. Šīs un citas līdzīgas spēles var spēlēt, nemaksājot ne centa, taču spēles gaitā spēlētājiem tiek piedāvātas vairākas vilinošas iespējas iegādāties par naudu papildu ekstras bezmaksas spēļu pieredzes gūšanai. Tās var būt, piemēram, balvu kastes (loot box) ar dažādiem virtuāliem priekšmetiem, jauni ieroči vai kosmētikas aksesuāri, lai mainītu varoņa ārējo izskatu.

Ja tev šķiet, ka ir amorāli mudināt bērnus tērēt naudu populārās spēlēs, tad tu neesi vienīgais. Daudzviet pasaulē balvu kastes ir pakļautas tiesu iestāžu uzmanībai valsts līmenī, un uzņēmumi, kas tās piedāvā, ir iesūdzēti arī tiesā. Tāpat pirkumus spēlēs var ierobežot arī spēļu pakalpojumu sniedzēju iestatījumos. Piemēram, var ieslēgt funkciju, ar kuras palīdzību vecāks saņem informāciju katru reizi, kad bērns spēles laikā vēlas tērēt naudu. Tādā veidā tu kontrolēsi izmaksas un izvairīsies no nepatīkamiem pārsteigumiem milzīgu rēķinu veidā.

Izmaksu kontrolei un risku mazināšanai var izmantot arī naudas kartes. Punktid.lv interneta veikalā ir pieejami kuponi, kurus var izmantot Steam, PlayStation un Xbox interneta veikalos, kā arī citur. Iegādājoties naudas karti, tev tiks nosūtīts kods, kuru var ievadīt spēļu pakalpojumu sniedzēja sistēmā. Kad būsi ievadījis kodu, tavam kontam tiks pievienota atbilstoša naudas summa. Liela naudas karšu izmantošanas priekšrocība ir tā, ka, lai veiktu pirkumus, nav nepieciešams piesaistīt savu bankas karti spēļu pakalpojumu sniedzēja sistēmai. Tādā veidā var izvairīties no savu bankas datu nonākšanas negodprātīgās rokās iespējamās datu noplūdes vai hakeru uzbrukuma gadījumā.

Kādas spēles ir piemērotas bērniem?

Pat tie vecāki, kuri neko nezina par videospēlēm, var ātri un viegli uzzināt, vai bērnam interesējošā spēle ir viņam piemērota vai nav. Katrai videospēlei, kas tiek pārdota lielākajās spēļu platformās, ir piešķirts Izklaides programmu vērtēšanas padomes (angļu val. ERSB) vērtējums, kas sniedz informāciju par spēles saturu ar atbilstošu marķējumu, kas norādīts uz spēļu kastēm vai e-veikalu produktu lapās.

ERSB norādes gan uz spēļu kastēm, gan arī interneta veikalos ir melnbaltas un attēlo dažādus burtus vai burtu kombinācijas. Ar burtu E tiek atzīmētas spēles, kas ir piemērotas ikvienam. E +10 vērtējums nozīmē, ka spēle ir piemērota ikvienam, taču ieteicama bērniem, kuri sasnieguši vismaz 10 gadu vecumu. Ar burtu T apzīmē spēles pusaudžiem no 13 gadu vecuma, turpretī spēles, kas novērtētas ar burtu M, ir ieteicamas no 17 gadu vecuma, bet spēles, kas atzīmētas ar burtu A, tiek novērtētas kā piemērotas pieaugušajiem.

Papildus burtu kombinācijām ERSB var pievienot arī īsu spēles satura aprakstu uz spēļu iepakojumiem un e-veikalos. Piemēram, var būt minēts, ka spēle satur vardarbības ainas, necenzētu leksiku vai mikromaksājumus. Tādā veidā vecāki jau no paša sākuma var gūt priekšstatu, kas tā ir par spēli. Plašāka informācija par ERSB reitingu sistēmu ir pieejama šeit.

Līdzās ERSB vērtēšanas sistēmai tiek ieviesta arī Eiropas spēļu informācijas (PEGI) reitingu skala. Tā darbojas līdzīgi ERSB, kā arī sniedz informāciju par videospēļu saturu un piemērotību attiecīgajam vecumam. Šīs sistēmas reitingus var atrast arī interneta veikala Punktid.lv pārdošanā esošo spēļu produktu lapās.