Kādu PlayStation konta reģionu izvēlēties?

By | 2022-03-30T11:46:40+00:00 2022/03/30|Konsoles, PlayStation|

PS5 PS4 mängija

Esi iegādājies jaunu PlayStation konsoli, bet, reģistrējot spēļu kontu, pamani, ka Latviju kā konta valsti izvēlēties nav iespējams. Kurš PSN reģions šajā gadījumā būtu jāizvēlas?

Sony nāca klajā ar PlayStation Network pakalpojumu jau 2006. gadā, taču Latvija (un arī citas Baltijas valstis) joprojām netiek atzīta atbalstīto reģionu vidū. Tādējādi vietējiem spēlētājiem ir jāreģistrē savs konts kādā citā valstī.

Latviešu vidū populārākais variants ir reģistrēt savu kontu Krievijas reģionā, taču sakarā ar karu Ukrainā Sony ir slēdzis savus pakalpojumus Krievijas reģionam. Sony neļauj lietotājiem mainīt arī sava konta reģionu, tāpēc lietotājiem ir jāveido pilnīgi jauns konts. Zemāk ir sniegts pārskats par šeit izplatītāko reģionu plusiem un mīnusiem. Tāpat mēs pievienojam arī piemērus ar cenu atšķirībām, pamatojoties uz PS Plus gada abonementu un vienu no populārākajām PS4 spēlēm – Red Dead Redemption 2.

Somijas PSN konts

Viena no lielākajām Somijas reģiona priekšrocībām ir tā, ka PS Store produktu cenas ir norādītas eiro, tāpēc orientēšanās cenās ir ērtāka un saprotamāka. PSN vide nav somu valodā, un visa sistēma joprojām ir angļu valodā.

Par Somijas konta mīnusu var uzskatīt PS Store cenu līmeni. Tas gan nav pats augstākais PlayStation tīklā, bet tomēr šajā reģionā produkti kopumā ir nedaudz dārgāki nekā citu valstu reģionos.

Cenu piemēri PS Store:
PlayStation Plus 12 mēnešu dalības periods: 59,95€
Red Dead Redemption 2: 59,95€

Anglijas PSN konts

Izvēloties Apvienoto Karalisti kā sava konta reģionu, viss paliek gandrīz tāpat kā Somijas reģionā, tikai PS Store cenu līmenis ir nedaudz draudzīgāks. Šobrīd Sony joprojām uzskata Lielbritāniju kā daļu no ES, tas nozīmē, ka arī akcijas Somijā un Anglijā ir tādas pašas, jo parasti tās aptver visu Eiropas teritoriju.

Cenu piemēri PS Store:
PlayStation Plus 12 mēnešu dalības periods:  49,99£ vai ~ 59€
Red Dead Redemption 2: 54,99£ vai ~ 65€

ASV PSN konts

ASV konta lielākā priekšrocība noteikti ir spēļu un produktu cenu līmenis, kas ir ievērojami zemāks nekā Eiropā. Izņēmumus var atrast vienmēr, taču kopumā spēļu cenas ir vidēji par 10€ zemākas nekā, piemēram, Somijas reģionā. Arī atlaižu kampaņas ASV reģionā tiek veiktas nedaudz biežāk, jo darīšana ir ar vienu valsti. Piemēram, tiek rīkotas kampaņas par godu kādiem vietējiem svētkiem, kas visas Eiropas kampaņu gadījumā nav iedomājams.

Tomēr, pērkot ar ASV kontu, jāņem vērā, ka grozā summai var tikt pieskaitīts vietējais nodoklis, kas iepriekš nav uzrādīts. Tāpēc, ja vēlies, piemēram, iegādāties produktu, kas maksā 20$, tad pirms naudas pārskaitīšanas uz kontu, der produktu ievietot grozā un pārbaudīt, kāda būs galīgā summa. Tādējādi tu izvairīsies no situācijas, kad, pārskaitot uz kontu 20$, beigās izrādās, ka spēle maksā 22$. Nodoklis netiek piemērots visiem produktiem, turklāt pat tad, ja spēle tiek aplikta ar nodokli, cenas ir izdevīgākas nekā ES valstīs.

Cenu piemēri PS Store:
PlayStation Plus 12 mēnešu dalības periods: 59,99$ vai ~ 54€
Red Dead Redemption 2: 59,99$ vai ~ 54€

Svarīgi iegaumēt!

Neatkarīgi no tā, kādu reģionu galu galā izvēlēsies, ir jāiegaumē, ka pēc konta izveides PlayStation vairs neļaus mainīt reģionu. Ja tomēr vēlies to darīt, tad ir jāizveido pilnīgi jauns lietotājs. Konsolē vienlaikus var izmantot arī vairākus kontus, tāpēc vienā konsolē tev var būt dažādos reģionos saglabāti lietotāju konti.

Ja vēlies pārskaitīt uz savu PlayStation kontu naudu, tad atceries, ka katra PSN dāvanu karte ir paredzēta noteiktam reģionam. Tas nozīmē, ka Apvienotās Karalistes kartes var aktivizēt tikai Apvienotās Karalistes kontā, bet Somijas kartes – tikai Somijas kontā utt.